|
Si libet, licet
Her er du kommet til min hobby-side for fisking..
Du vil finne informasjon om fiske, og friluftsliv i Romeriksåsen / Nannestad..
Skal også legge ut bilder fra fisketurer samt få med litt informasjon om ting som skjer...
Jeg trives godt med å fiske enten det er i ferskvann med mark, spinner, fluer, eller pilkestikke.
Et folk av fiskere:
Sportsfiske har lange tradisjoner i Norge. I all tid har nordmenn funnet glede i fisket kombinert med nytten ved å bringe med seg fangsten hjem. I dette skjæringspunktet mellom spenning og nytte ligger den norske fiskekulturen godt forankret. Det finnes ingen land i verden som kan vise til så stor sportsfiskerandel i befolkningen som i Norge. Undersøkelser viser at 54% fisker en eller flere ganger pr år. Det betyr at 2,5 millioner nordmenn tar i stang eller snøre hvert år! Blant barn i alderen 11 til 16 år er andelene enda høyere. Guttene er mest ivrige, 94% av dem fisker hvert år. Jentene kan skilte med 78%. Det understreker det vi vet fra før: at sportsfiske er en naturlig del av vår oppvekstkultur.
De vanligste fiskeslagene vi fisker etter er torsk og ørret. Dette kommer neppe som en overraskelse når vi vet hvilken utbredelse disse fiskeartene har, og den aksept de har som matfisk. Ørret finnes praktisk talt over hele landet, torsken svømmer i sjøen fra Halden til Hammerfest. Ellers har vi jo ca. 40 arter i ferskvann og 230 arter i sjøen, så det skulle være nok av fisk å fiske på.
Sportsfiske i Norge, slik vi kjenner det i dag, har i stor grad fått impulser utenfra. Det startet i sportsfiskets barndom rundt århundreskifte, med impulsene fra engelske fjellturister og lakselorder. Seinere har svenske, danske og ikke minst amerikanske impulser gjort seg gjeldende, samtidig som vi hele tiden har hatt våre lokale tradisjoner og metoder som på sin side har vært interessant for våre utenlandske sportsfiskevenner. Sportsfisket er og har alltid vært i utvikling både når det gjelder utstyr og fiskemetoder.
I romeriksåsene finnes et utall vann og tjern av varierende størrelse. Noen "Putter" er av en slik karakter at du nærmest kan hoppe over dem. Det sier seg selv at det ikke vil være formålstjenelig å drive fiskekultiveringstiltak i slike "farvann". Før i tida da rusefiske etter Abbor om våren var spesielt attraktivt, forsøkte enkelte entusiaster å overføre levende individer av små Abbor til flere av disse puttene. Uten verken kalk eller andre aktive fiskekultiveringstiltak ble disse "utslippene" ikke serlig vellykket. Abboren forsvant omtrent like fort som den kom. Den senere tiden er det satt ut 2-årige Ørret i flere vann fordelt over flere år i Romeriksåsen..
BJERTNESSJØEN: BJØNNSBEITA: ROTUA: RÅBJØRN: VESTRE HERRETJERN: RåSJØEN: TORE TJERN: BREISORTUNGEN: BERGETJER: DALSTJERN: FAGERTJERN: LANGVANN: ØSTRE HERRETJERN: VESTRE KULETJERN: MITRE KULETJERN: ØSTRE KULETJERN.: SMALSORTUNGEN: MARKUSPUTT: LØYSA: LÅKE:
-Fiskekort skal være løst av alle over 16 år før fisket starter. - Fiskekortet gjelder kun fiske med stang,håndsnøre og isfiske innenfor angitt sone. - I bekker og elver er alt fiske forbudt i oktober måned.Forbudet gjelder også innenfor en sone på 100 meter ved inn- og utløpsos. - Ørret som er kortere en 25 cm skal levende, og såvidt mulig uskadd, settes ut i vannet igjen. - Fiske med levende agn er forbudt. - Det er forbudt å sette ut levende fisk i andre vann enn der hvor fisken er fanget uten tillatelse fra fylkesmannens miljøvernavdeling. - Fiskeslo bør graves ned fordi både fisk og fiskeetende fugl kan bli smittebærere ved å spise infisert fiskeslo. - Husk å rapportere tilbake om fangsten [se fiske kortet]. Dette er viktig for å dokumentere verdien ved kultiveringsarbeidet som legges ned.
INNLEDNING Denne delen av meitekurset omhandler noe av det aller vanskeligste med sportsfiske generelt. Det å velge rett kombinasjon av art, fiskeplass og metode ved gitt årstid og under forskjellige forhold. Noen fisker kan fanges lett året rundt mens andre er praktisk talt umulig å få kontakt med på gitte tider av året. For noen arter er en bestemt metode suveren om sommeren mens andre metoder er best på senhøsten. Visste du for eksempel at stor stam er lettere å få kontakt med på dagtid tidlig vår, mens du nesten utelukkende får dem på senkvelden om sommeren og høsten ? Visste du at suter gjerne tar et agn plassert 5cm fra sivkanten, og at du i enkelte vann ikke får et napp om du fisker mer enn en halvmeter fra land ?? Små eksempler på hva du kan lære ved å henge med her.
Her har du muligheten til å studere den edle kunst å fiske med moderne meitemetoder. Her vil du finne hovedelementene i denne utfordrende grenen av sportsfisket. Her finner du:
Taktikk: En guide til lokalisering av fisk og til hvilke forhold som er best for fiske etter den enkelte art.
Metode: Meitefiske i praksis. Her kan du lære prinsipper for de to hovedmetodene Bunnmeite og Duppmeite I tillegg finner du her et avsnitt om Meiteutstyr og litt om Rigger og Duppeditter som vi meitere gjerne benytter oss av. Noen fine instruktive billedserier er lagt ut her.
Bunnmeite: En innføring i meite på bånn Bunnmeite er, som navnet tilsier, fiske hvor agnet ligger på bunnen. Meitefiskeren ser at det napper gjennom de bevegelser som fisken påfører snøret og ofte gjennom bevegelse i en eller annen form for nappindikator. Som i alt annet meitefiske er et av de viktigste kriterer for suksess, en presentasjon som gjør det mulig for deg å se at det napper uten at fisken gis mulighet til å kvitte seg med krok og agn. Det moderne meitefisket har utviklet metoder som gjør det mulig å overliste de fleste fiskearter med bunnmeite. Det finnes to prinsippielt forskjellige metoder bunnmeite. Den ene metoden er statisk i den betydning at agnet gjerne ligger i ro over lenger tid og at det dermed kastes sjelden. Denne typen bunnmeite benyttes i hovedsak til storfiskjakt i relativt stille vann. Til de litt mindre artene, til fiske i sterk strøm, til fiske etter hurtig eller svakt nappende fisk og ofte i konkurransesammenheng benyttes det som vi kan kalle hurtig bunnmeite. Her kastes det ofte og det fiskes som regel bare med en , til nød to stenger om gangen. Hurtig og statisk bunnmeite danner en naturlig inndeling av denne delen av metodekurset. Under hver delmetode vil jeg snakke litt om hvordan du takler opp utstyret og prinsipper for metodene.
Duppmeite: En innføring i meite med dupp Duppmeite er for mange synonymt med fiske med andersdupp, isoporkule eller fluedupp. La det være helt klart, duppmeitet ligger i dag lysår forran dette i teknologisk-og metodemessig utvikling. I dag finnes det på markedet duppmeiteutstyr som muliggjør meget gode agnpresentasjoner og dermed mulighet for store fangster for den som behersker den tilhørende teknikken. Denne delen av meitekurset tar for seg basiselementer innenfor det moderne duppmeitet. Etterhvert vil fordypningsstoff i form av artikler etc være tilgjengelig.
|